Vanzare cumparare auto

Vanzare cumparare auto

In ultimul an au intrat in vigoare o serie de modificari legislative privind actele necesare pentru inmatricularea unui autovehicul si procedurile necesare pentru aceasta.

Ordinul nr. 1069/2016 pentru aplicarea pct. 101 alin. (3) din Hotararea de Guvern nr. 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – publicat în Monitorul Oficial, a dus cu el un nou model de formular de tranzactie auto, care a inlocuit vechiul contract de vanzare-cumparare auto, si care poarta denumirea de “Contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport”.

Noul contract de vanzare – cumparare

Pentru a evita situatiile cand cumparatorul depasea cele 30 zile in care are obligatia de a-si inregistra fiscal mijlocul de transport dobandit si refacea contractul de vanzare-cumparare cu o data mai recenta, noul ordin prevede obligativitatea incheierii contractului de vanzare - cumparare in 5 exemplare, din care unul este original si este semnat de ambele parti si 4 sunt copii care contin pe ele mentiunea –conform cu originalul.

  1. – un exemplar din cele 4 copii ramane la persoana care instraineaza – vanzatorul autovehiculului;
  2. – un exemplar – originalul – ramane la persoana care dobandeste – cumparatorul autovehiculului;
  3. – un exemplar din cele 4 copii se depune si ramane la organul fiscal al persoanei care instraineaza – vanzatorul autovehiculului;
  4. – un exemplar din cele 4 copii se depune si ramane la organul fiscal al persoanei care dobandeste – cumparatorul autovehiculului;
  5. – un exemplar din cele 4 copii se depune la organul competent privind inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport (politie), dupa ce organul fiscal de la domiciliul dobanditorului mentioneaza pe acesta numarul de inregistrare din Registrul de evidenta a mijloacelor de transport;

Comparativ cu vechiul model de contract de vanzare-cumparare, formularul nou are prevazute, in partea superioara, lateral stanga si dreapta, doua chenare care vor fi completate de catre organul fiscal al persoanei care instraineaza, odata ce mijlocul de transport este radiat fiscal. De abia dupa completarea celor doua chenare, pe toate exemplarele, restul de 3 exemplare de contract vor fi predate cumparatorului impreuna cu autovehiculul si actele acestuia.

Cumparatorul are, la randul sau, doua chenare pe contract, in partea inferioara lateral stanga si dreapta, care vor fi completate de catre organul fiscal de care apartine cu domiciliul.

Vanzare cumparare auto - fisa de inmatriculare

Astfel, odata cu existenta acestor zone de marcat radierea si inregistrarea pe rol a autovehiculului, in cazul persoanelor fizice, s-a eliminat necesitatea intocmirii fisei de inmatriculare auto, care continea aceleasi stampile de scoatere/luare in evidenta fiscala si totodata necesitatea prezentarii acesteia in dosarul de inmatriculare definitiva.

Vanzare cumparare auto